czwartek, 6 września 2012

Pierogi z farszem mięsnym i ruskim

Przedstawiamy nasz przepis na pierogi, który zawsze się sprawdza:)



Składniki (75 pierogów):
ciasto:
600 g mąki tortowej
200 ml gorącej wody
łyżeczka soli

farsz mięsny:
500 g mieszanego mięsa z rosołu
marchewka i pietruszka z rosołu
szczypta soli i pieprzu ziołowego,
przyprawa warzywna (suszone warzywa)

farsz ruski:

150 g twarogu
250 g ugotowanych ziemniaków
garść posiekanego koperku
pół łyżeczki soli, białego pieprzu, słodkiej papryki

Wykonanie:   

Łączymy składniki ciasta i wyrabiamy minimum 10 min. i odstawiamy na 30 min. do miski przykrytej ściereczką.
Mięso mielimy w maszynce z warzywami i przyprawiamy. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę i dodajemy koperek oraz przyprawy. 
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy koła o średnicy ok. 7 cm. Na każdy placuszek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi tworząc falbankę. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 min. od momentu wypłynięcia. Najlepiej smakują na drugi dzień odsmażone na maśle:)  Z podanego przepisu uzyskaliśmy 35 pierogów ruskich i 40 mięsnych.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. 75 pierogów ??? Podzielcie się
    Podsmażane na masełku to raj dla mojego podniebienia
    Wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń