Chleb ze słonecznikiem
Chleb z bazylią i oregano
Składniki (ok. 1,5 kg chleba):
700 g mąki pszennej razowej
200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej razowej
520 ml letniej wody
20 g drożdży
280 g zakwasu (przepis tutaj)
2 łyżki oregano
1 łyżka bazylii
12 łyżek słonecznika
łyżeczka soli
Wykonanie:
100 ml wody podgrzewamy przez chwilę tak, aby była ciepła. Dodajemy drożdże, cukier i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 min. Pozostałe składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 min. Jeżeli będzie się bardzo lepiło, można dodać trochę mąki. Ciasto dzielimy w proporcjach 2:1. Do mniejszej dodajemy zioła, do większej słonecznik. Obie porcje ciasta ponownie wyrabiamy, aby składniki dokładnie połączyły się z ciastem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonych papierem pergaminowym foremek i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie, chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. na ok. 50 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz