czwartek, 6 września 2012

Ryba w sosie chrzanowym

Sos chrzanowy świetnie komponuje się nie tylko z mięsem. Do ryby również pasuje i nadaje jej wyjątkowego aromatu. Serdecznie polecamy.


Składniki (2 porcje):
ryba z sosem:

2 filety z ryby (u nas kostka z mintaja)
sól, pieprz, przyprawa warzywna (suszone warzywa)
olej do smażenia

sos chrzanowy:

250 ml bulionu cielęcego
łyżka masła
łyżka mąki
4 łyżeczki chrzanu

Wykonanie:   

W małym rondlu rozgrzewamy masło i dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Powoli dolewamy bulionu ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy chrzan i dusimy przez 5 min. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i układamy na niej kawałki ryby. Posypujemy przyprawami i smażymy 2-3 min. Obracamy, posypujemy przyprawami i smażymy jeszcze 2 min. Rybę podajemy z puree z ziemniaków, zielonego groszku i brokuła. Przepis znajdziecie tutaj.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Już wiem, co będę miała jutro na obiadek. bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń