Składniki (pizza o średnicy 30 cm):
Ciasto:
130 g mąki pszennej (typ 850)
70 g mąki semoliny durum
100 ml wody
20 g świeżych drożdży
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
Dodatki:
ok.12 szparagów białych i zielonych
ser oscypek
sos pesto:
2 ząbki czosnku
garść bazylii, oregano i pietruszki
30 ml oliwy
sól, biały pieprz
Wykonanie:
Wodę podgrzewamy do ok. 30 st. C. Dodajemy drożdże i cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Po 15 min. do mąki dodajemy wodę z drożdżami, oliwę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce (dobrze nadaje się do tego piekarnik - wystarczy przez chwilę go podgrzać z termoobiegiem i temperatura będzie cały czas odpowiednia).
W czasie gdy ciasto rośnie, możemy przygotować sos pesto. Składniki miażdżymy w moździerzu na gładką masę.
Szparagi kroimy wzdłuż i blanszujemy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 250 st. C (góra - dół). Blaszkę do pizzy o średnicy 30 cm oprószamy mąką i delikatnie rozgniatamy ciasto na całą blaszkę. Smarujemy sosem, układamy szparagi i posypujemy serem. Gotową pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 6-8 min. aż spód lekko się zarumieni. Po upieczeniu najlepiej zdjąć pizzę z blaszki na drewnianą deskę o odczekać 2-3 min, aż "dojdzie".
Smacznego!

az wstyd sie przyznac ;D
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam szparagów ;D
Nie łaczyłam białych z zielonymi - nie wiem dlaczego!:)
OdpowiedzUsuńmmmm... wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńpyszna pizzunia!
OdpowiedzUsuńNo wygląda ciekawie nie wpadłabym aby zrobić pizzę ze szparagami :) muszę spróbować zapraszam do siebie http://10198.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie szparagów!
OdpowiedzUsuńpoznanfranka
dawno tu się u Was nic nie pojawiało :) czekamy na więcej wpisów!
OdpowiedzUsuńdlakieszeni
jadłam już wiele rodzajów pizzy, ale ze szparagami jeszcze nigdy :) ciekawe jak smakuje :) dlasklepow
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na pizzę, ale chyba nie dla mnie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdwór
ooo taka pizze to aż chce sie jeśc beż zastanawiania sie nad kaloriami :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.gn.com.pl/biura
i kiedy będzie kolejny wpis? ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuńWow wygląda bardzo ciekawie! Dzięki za inspirację:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ale bym zjadła taką!
OdpowiedzUsuń:)