niedziela, 15 kwietnia 2012

Zapiekane banany z rumem

Zapiekane banany to jeden z naszych ulubionych deserów. Są łatwe w przygotowaniu, a przyprawy i niebanalne dodatki sprawiają, że to danie często gości na naszym stole.



Składniki (2 porcje):
2 banany
sok z połowy pomarańczy
100 ml rumu
cynamon
4 łyżki wiórek kokosowych
łyżka cukru trzcinowego
szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej
4 daktyle
masło
(w oryginalnym przepisie dodawane są również orzechy ziemne i nerkowca - my akurat nie mieliśmy orzechów, ale polecamy je dodać)

Wykonanie: 
Banany kroimy na plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy banany do naczynia. Polewamy sokiem z pomarańczy i rumem. Posypujemy cynamonem, wiórkami kokosowymi, cukrem i gałką. Na wierzchu układamy daktyle i wiórki masła. Zapiekamy ok. 20 min. w temp. 200 stop. C. Podajemy z ubitą śmietaną. 
Smacznego!

Na podstawie przepisu z książki The African and Middle Eastern Cookbook. J. Bacon, J. Fleetwood.

7 komentarzy:

  1. Jeszcze takiego deseru nie jadłam, ale obecność rumu mnie przekonała ;) Zapisane do wypróbowania. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bananów przygotowanych w ten sposób jeszcze nie jadłam, podobnie jak Drui, ale wykazują one spory potencjał, więc koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dodatkiem gałki jeszcze nie jadłam .Ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  4. są banany, są wiórki i rum to przepis dla mojego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe:-) Mam wszystkie składniki z wyjątkiem rumu, ale to da się załatwić;-)
    Brzmi smakowicie, więc z pewnością wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam,
    Barbarina

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... co za szalony pomysł! czuję, ze i na naszym stole stanie. choć.. .obawiam się, ze dzieci bedą niezadowolone, ze odmówię im tym razem bananów... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wpis, banany są genialne dla zdrowia. Też oglądałam ten film o nich. Dzięki za wpis i polecam film o zdrowiu bananów https://www.youtube.com/watch?v=6e8rECys4z0

    OdpowiedzUsuń