Szaszłyki rybne są fajnym pomysłem na grilla bez mięsa.
Składniki (2 porcje):
1 filet z dorsza
1 różowy grejpfrut
1 pomarańcza
marynata:
garść posiekanego koperku
sok z połówki cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, biały pieprz, mielony liść laurowy
Wykonanie:
Mieszamy składniki marynaty i dodajemy pokrojoną w kostkę rybę. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Z grejpfruta i pomarańczy wycinamy segmenty miąższu. Na patyczki do grilla nadziewamy rybę na przemian z cytrusami. Grillujemy ok.10 min. przewracając szaszłyki, aby każda strona równomiernie się przypiekła. Podajemy z surówkami i pieczywem. (U nas z surówką z marchewki- też pasuje:))Smacznego!
Na podstawie przepisu z książki Kuchnia niskotłuszczowa K. Hawkins
Bardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńBardzo apetycznie wyglądają
Usuń