niedziela, 15 kwietnia 2012

Cytrynowe szaszłyki rybne z grilla

Szaszłyki rybne są fajnym pomysłem na grilla bez mięsa.

szaszłyki rybne grill

Składniki (2 porcje):
1 filet z dorsza
1 różowy grejpfrut
1 pomarańcza

marynata:
garść posiekanego koperku
sok z połówki cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny 
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, biały pieprz, mielony liść laurowy

Wykonanie: 
Mieszamy składniki marynaty i dodajemy pokrojoną w kostkę rybę. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min. 
Z grejpfruta i pomarańczy wycinamy segmenty miąższu. Na patyczki do grilla nadziewamy rybę na przemian z cytrusami. Grillujemy ok.10 min. przewracając szaszłyki, aby każda strona równomiernie się przypiekła. Podajemy z surówkami i pieczywem. (U nas z surówką z marchewki- też pasuje:))
Smacznego!

Na podstawie przepisu z książki Kuchnia niskotłuszczowa K. Hawkins

3 komentarze: