Składniki (ok. 1,7 kg chleba):
1kg mąki pszennej typ 450
400 g zakwasu (przepis tutaj)
500 ml letniej wody
1 łyżka soli
Wykonanie:
Składniki mieszamy w dużej misce. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 min. Jeżeli będzie się bardzo lepiło, można dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch form wyłożonych pergaminem, nacinamy nożem i posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 4 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto jest już wyrośnięte, wstawiamy je do rozgrzanego do 160 st. C. piekarnika i pieczemy ok. 50 min.
Smacznego!
bardzo smacznie na Waszym blogu! cieszę się, że zajrzałam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, chlebek wygląda super
nie ma to jak pasja gotowania i dobre, domowe pieczywko :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
Domowy i pyszny !
OdpowiedzUsuńWszystkiwgo najlepszego w Nowym Roku
wow domowy chleb, ile bym dał by spróbować takiego mmm
OdpowiedzUsuńChlebek na zakwasie przyznam szczerze,że mi się marzy, ale póki co nie mam jeszcze odwagi :)
OdpowiedzUsuń