niedziela, 30 grudnia 2012

Biały chleb na zakwasie

Pszenny chleb na zakwasie wyszedł puszysty i miękki. Pięknie pachnie i jest bardzo smaczny. Polecamy.

chleb pszenny na zakwasie


Składniki (ok. 1,7 kg chleba):

1kg mąki pszennej typ 450
400 g zakwasu (przepis tutaj)
500 ml letniej wody
1 łyżka soli


Wykonanie:

Składniki mieszamy w dużej misce. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 min. Jeżeli będzie się bardzo lepiło, można dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch form wyłożonych pergaminem, nacinamy nożem i posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 4 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto jest już wyrośnięte, wstawiamy je do rozgrzanego do 160 st. C. piekarnika i pieczemy ok. 50 min. 
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. bardzo smacznie na Waszym blogu! cieszę się, że zajrzałam
    pozdrawiam, chlebek wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak pasja gotowania i dobre, domowe pieczywko :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy i pyszny !
    Wszystkiwgo najlepszego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  4. wow domowy chleb, ile bym dał by spróbować takiego mmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek na zakwasie przyznam szczerze,że mi się marzy, ale póki co nie mam jeszcze odwagi :)

    OdpowiedzUsuń