niedziela, 11 marca 2012

Łosoś i puree ziemniaczane z boczkiem

Dziś pomysł ma rybę. Łosoś i ziemniaki z boczkiem. Proste i pyszne połączenie!



Składniki (2 porcje):
2 kawałki fileta z łososia b/s
sok z połówki cytryny
3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
sól, pieprz

puree:
3 średnie ziemniaki
100 g boczku wędzonego w plastrach
pół małej cebulki
łyżka masła
sól, biały pieprz
 

Wykonanie: 
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Cebulę i boczek kroimy na drobną kostkę. Do rozgrzanego rondla wrzucamy boczek i jak zacznie się wytapiać, dodajemy cebulkę. Smażymy, aż cebulka i boczek się zrumienią. Obieramy ziemniaki, dodajemy do rondla z boczkiem i lekko tłuczemy. Dodajemy masło, całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Rozgrzewamy drugą patelnię. Łososia nacieramy z każdej strony solą, pieprzem i sokiem z cytryny i układamy na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy 3 min., dodajemy sos sojowy. Rybę przewracamy na drugą stronę, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy 2 min.
Na talerzu układamy ziemniaki, a na nich kładziemy łososia. Podajemy z kiełkami wymieszanymi z jogurtem naturalnym i białym pieprzem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz