niedziela, 11 marca 2012

Orientalny makaron z warzywami, czosnkiem i imbirem

Takie dania zazwyczaj jemy z mięsem. Tym razem zastąpiliśmy je soją. Okazało się, że świetnie pasuje:)



Składniki (2 porcje):
100 g makaronu ryżowego
1 mała marchewka
mały kawałek imbiru 
4 ząbki czosnku
pół paczki mrożonej mieszanki warzyw azjatyckich
przyprawy: chilli, curry, cynamon, papryka, rozmaryn, sól
sos sojowy, sos grzybowy
100 g ugotowanej soi
paczka kiełków rzodkiewki
olej arachidowy do smażenia 
kilka kropli oleju sezamowego i octu ryżowego

Wykonanie: 
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, imbir i czosnek siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy marchew, imbir, czosnek i mrożone warzywa. Dodajemy przyprawy i sosy. Chwilę dusimy, aż warzywa się rozmrożą i zrumienią. Dodajemy makaron, mieszamy. Dodajemy soję, kiełki, olej sezamowy i ocet ryżowy. Mieszamy i natychmiast podajemy. 
Smacznego!

2 komentarze: