Pyszny, lekki obiad, który można przyrządzić w kilka chwil ;)
Składniki (2 porcje):
2 kawałki fileta z łososia
3 łyżki octu balsamicznego
po łyżeczce suszonej czerwonej papryki, oregano i tymianku
pieprz
łyżeczka sosu sojowego
po łyżeczce suszonej czerwonej papryki, oregano i tymianku
pieprz
łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
sos:
6 czerwonych mirabelek
łyżka suszonej żurawiny
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka masła
50 ml sosu sojowego
50 ml octu ryżowego
50 ml wody
łyżeczka brązowego cukru
1 średnia cukinia
łyżeczka brązowego cukru
1 średnia cukinia
duża garść kiełków słonecznika
świeży koperek
świeży koperek
Wykonanie:
Mieszamy ocet balsamiczny, z sosem sojowym, przyprawami i sokiem z cytryny. Filety z łososia nacieramy pieprzem oraz powstałą marynatą. Przykrywamy, odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
W tym czasie przygotowujemy sos śliwkowy. Śliwki kroimy na ćwiartki i przesmażamy na maśle, aż zaczną się lekko rozpadać. Dodajemy żurawinę i smażymy jeszcze chwilę. Podlewamy winem, przykrywamy i dusimy aż śliwki się rozpadną (ok. 20 min.)
Cukinię kroimy w duże słupki. Wrzucamy ją na wrzątek i gotujemy przez 5 min. Odcedzamy i dodajemy do wymieszanego sosu sojowego z octem, wodą i cukrem. Dodajemy kiełki.
Układamy łososia na rozgrzanej patelni i smażymy 3 min. Przewracamy na drugą stronę, przykrywamy i smażymy jeszcze 2 min. Przecieramy sos śliwkowy przez sito.
Wyłożonego na sosie łososia, podajemy z przygotowaną wcześniej cukinią. Dekorujemy świeżym koperkiem.
Smacznego!
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz