niedziela, 11 marca 2012

Łosoś z sosem śliwkowym i cukinią

Pyszny, lekki obiad, który można przyrządzić w kilka chwil ;)
















Składniki (2 porcje):
2 kawałki fileta z łososia
3 łyżki octu balsamicznego 
po łyżeczce suszonej czerwonej papryki, oregano i tymianku
pieprz  
łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny

sos:
6 czerwonych mirabelek
łyżka suszonej żurawiny
100 ml czerwonego wytrawnego wina
łyżka masła
50 ml sosu sojowego
50 ml octu ryżowego
50 ml wody 
łyżeczka brązowego cukru
1 średnia cukinia
duża garść kiełków słonecznika
świeży koperek

Wykonanie: 
Mieszamy ocet balsamiczny, z sosem sojowym, przyprawami i sokiem z cytryny. Filety z łososia nacieramy pieprzem oraz powstałą marynatą. Przykrywamy, odstawiamy do lodówki na min. 30 min.
W tym czasie przygotowujemy sos śliwkowy. Śliwki kroimy na ćwiartki i przesmażamy na maśle, aż zaczną się lekko rozpadać. Dodajemy żurawinę i smażymy jeszcze chwilę. Podlewamy winem, przykrywamy i dusimy aż śliwki się rozpadną (ok. 20 min.)
Cukinię kroimy w duże słupki. Wrzucamy ją na wrzątek i gotujemy przez 5 min. Odcedzamy i dodajemy do wymieszanego sosu sojowego z octem, wodą i cukrem. Dodajemy kiełki.
Układamy łososia na rozgrzanej patelni i smażymy 3 min. Przewracamy na drugą stronę, przykrywamy i smażymy jeszcze 2 min. Przecieramy sos śliwkowy przez sito.
Wyłożonego na sosie łososia, podajemy z przygotowaną wcześniej cukinią. Dekorujemy świeżym koperkiem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz