środa, 19 września 2012

Dorsz pod pierzynką z ajvaru

Sos ajvar nadaje rybie wyjątkowy smak i aromat. Polecamy Wam spróbować!


Składniki (2 porcje):
2 filety z dorsza (po ok. 250 g każdy)
sok z połowy limonki
2 łyżki ostrego ajvaru
1 pomidor Lima
50 g sera typu Feta
kilka zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
pół szalotki (opcjonalnie)
oliwa z oliwek extra virgin
sól, pieprz

Wykonanie:
Filety myjemy i osuszamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym (nie musimy smarować naczynia żadnym tłuszczem - ryba na pewno nie przywrze). Nacieramy dorsza solą i pieprzem oraz dokładnie rozsmarowujemy na nim sos Ajvar. Czosnek ścieramy na tarce i równomiernie rozrzucamy na rybie. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie pomidora kroimy w plastry i rozkładamy na rybie. Posypujemy pokruszonym serem oraz oliwkami. Możemy również ułożyć pokrojoną w półksiężyce szalotkę. Całość skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. (góra i dół) na górną półkę. Pieczemy ok. 20 min. aż wierzch zacznie się lekko rumienić.
Smacznego!

3 komentarze: