Uwielbiamy łazanki! Szczególnie smakuje nam wersja z pieczarkami zamiast grzybów i z mało tłustym mięsem - schabem lub kurczakiem:) Nam z obiadu zostało właśnie trochę duszonego schabu w sosie. Na jedną porcję za dużo, na dwie za mało. Doskonale nadaje się więc do łazanek!
Składniki (2 porcje):
100 g makaronu płaskiego (najlepiej jajecznego)
2 pieczarki
100 g kapusty kiszonej
150 g schabu z sosem
szczypta soli, pieprzu białego, kminku w całości, suszonej pietruszki
olej do smażenia
Wykonanie:
Makaron gotujemy i odcedzamy. Mięso kroimy na kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w małe kawałki pieczarki. Kiedy puszczą sok, dodajemy kapustę, mięso i przyprawy, mieszamy. Podsmażamy ok. 6 min. Dodajemy makaron, schab z sosem i całość mieszamy. Jeżeli jest to konieczne odparowujemy nadmiar płynu.
Smacznego!
Mm, pycha. Wieki nie jadłam już łazanek.
OdpowiedzUsuńNo proszę, jakie zgranie! ja dziś właśnie miałam na obiadek łazanki, jednak wersję troszkę bardziej tłustą, bo z boczkiem i kiełbaską i bez pieczarek. Czasami można poszaleć :):)
OdpowiedzUsuń