piątek, 7 września 2012

Łazanki z kapustą, mięsem i pieczarkami

Uwielbiamy łazanki! Szczególnie smakuje nam wersja z pieczarkami zamiast grzybów i z mało tłustym mięsem - schabem lub kurczakiem:) Nam z obiadu zostało właśnie trochę duszonego schabu w sosie. Na jedną porcję za dużo, na dwie za mało. Doskonale nadaje się więc do łazanek!


Składniki (2 porcje):
100 g makaronu płaskiego (najlepiej jajecznego)

2 pieczarki

100 g kapusty kiszonej

150 g schabu z sosem

szczypta soli, pieprzu białego, kminku w całości, suszonej pietruszki
olej do smażenia

Wykonanie: 
Makaron gotujemy i odcedzamy. Mięso kroimy na kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w małe kawałki pieczarki. Kiedy puszczą sok, dodajemy kapustę, mięso i przyprawy, mieszamy. Podsmażamy ok. 6 min. Dodajemy makaron, schab z sosem i całość mieszamy. Jeżeli jest to konieczne odparowujemy nadmiar płynu. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mm, pycha. Wieki nie jadłam już łazanek.

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, jakie zgranie! ja dziś właśnie miałam na obiadek łazanki, jednak wersję troszkę bardziej tłustą, bo z boczkiem i kiełbaską i bez pieczarek. Czasami można poszaleć :):)

    OdpowiedzUsuń