Szynka wychodzi soczysta i krucha. Po prostu pyszna! :)
Składniki (4 porcje):
1 kg szynki
5 ząbków czosnku
półtorej łyżki ziaren gorczycy
łyżka majeranku
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki mielonego kminku
500 ml bulionu mięsnego
200 g brązowego ryżu
100 g mrożonego groszku
50 ml oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
Każdy ząbek czosnku kroimy w ćwiartki. W szynce robimy 20 nakłuć i w wciskamy w nie czosnek. Gorczycę delikatnie rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z pozostałymi przyprawami oraz olejem. Nacieramy dokładnie szynkę marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Po zamarynowaniu, mięso obsmażamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i wstawiamy do nagrzanego do 160 st. C. piekarnika. Co pół godziny polewamy szynkę powstałym sosem. Łączny czas pieczenia to 120 min. Podajemy z brązowym ryżem ugotowanym z groszkiem.
Smacznego!
Gorczyca zawsze kojarzyła mi się z czymś niedobrym, ale to wspomnienie z dzieciństwa:) dodaję do ulubionych i wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń