Przepis jest pochodzi z kuchni karaibskiej. Mięso, dzięki marynacie jest niezwykle aromatyczne i kruche.
Składniki (2 porcje):
250 g polędwiczki z kurczaka
marynata:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżeczka sosu Tabasco
skórka z jednej limonki posiekana
sok z połówki limonki
1 ząbek posiekanego czosnku
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżeczka suszonych liści kolendry (lub świeżych)
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżka oliwy
parmezan potarty do posypania
Wykonanie:
Mieszamy składniki marynaty i wkładamy polędwiczki. Marynujemy ok. 12 h. Wykładamy na suchą, teflonową patelnię i smażymy do zarumienienia. Gdy mięso jest gotowe, kroimy na plasterki i podajemy na sałacie polanej sosem winegret. Całość posypujemy potartym parmezanem.
Smacznego!
Na podstawie przepisu z książki Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska. Kolekcja Rzeczpospolitej.
Zazdroszczę normalnie .Po składnikach widac ,że musiało by pyszne .
OdpowiedzUsuńNa pewno było pysznie i jak egzotycznie...
OdpowiedzUsuń