wtorek, 2 października 2012

Kurczak a' la suszona wołowina (Jerk Chicken)

Przepis jest pochodzi z kuchni karaibskiej. Mięso, dzięki marynacie jest niezwykle aromatyczne i kruche.



Składniki (2 porcje):
250 g polędwiczki z kurczaka

marynata:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
1 łyżeczka sosu Tabasco
skórka z jednej limonki posiekana
sok z połówki limonki
1 ząbek posiekanego czosnku
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżeczka suszonych liści kolendry (lub świeżych)
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka pieprzu  
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżka oliwy

parmezan potarty do posypania

Wykonanie:
Mieszamy składniki marynaty i wkładamy polędwiczki. Marynujemy ok. 12 h. Wykładamy na suchą, teflonową patelnię i smażymy do zarumienienia. Gdy mięso jest gotowe, kroimy na plasterki i podajemy na sałacie polanej sosem winegret. Całość posypujemy potartym parmezanem.
Smacznego!

Na podstawie przepisu z książki Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska. Kolekcja Rzeczpospolitej.
 

2 komentarze:

  1. Zazdroszczę normalnie .Po składnikach widac ,że musiało by pyszne .

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno było pysznie i jak egzotycznie...

    OdpowiedzUsuń