Składniki (ok. 1,5 kg chleba):
250 g mąki pszennej razowej
350 g mąki żytniej typ 720
350 g mąki pszennej typ 550
520 ml letniej wody
20 g drożdży
280 g zakwasu (przepis tutaj)
4 łyżki posiekanych zielonych oliwek
łyżeczka soli
Wykonanie:
100 ml wody podgrzewamy przez chwilę tak, aby była ciepła. Dodajemy drożdże, cukier i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 min. Pozostałe składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 min. Jeżeli będzie się bardzo lepiło, można dodać trochę mąki. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy oliwki i ponownie dokładnie wyrabiamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Drugą połowę pozostawiamy Wam do eksperymentowania ;) Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonych papierem pergaminowym foremek i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie, chlebki delikatnie oprószamy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. na ok. 50 min.
Smacznego!

Taki chlebek to można jeść bez żadnych dodatków...
OdpowiedzUsuń