Pieczone udka z kaczki doskonale smakują z kopytkami polanymi sosem mięsnym. Jako dodatek proponujemy dip chrzanowo-jabłkowy.
Składniki (2 porcje):
2 udka z kaczki
500 ml bulionu drobiowego
100 ml czerwonego wina
2 rozgniecione ząbki czosnku
łyżeczka mąki
przyprawy: tymianek, czosnek, sól, pieprz
olej do smażenia
dip chrzanowo-jabłkowy:
2 łyżki chrzanu
1/4 jabłka
Wykonanie:
Udka nacieramy przyprawami. Obsmażamy na złoty kolor. Podlewamy winem i dusimy, aż płyn odparuje. Następnie zalewamy mięso do połowy bulionem, dodajemy czosnek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny i 15 min., od czasu do czasu je obracając. Jeżeli będzie za mało płynu możemy podlać nieco wodą. Jak kaczka będzie już miękka, wstawiamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C. na ok. 7 min. Skórka ma się w tym czasie zrumienić i być chrupiąca. Pozostały po duszeniu mięsa sos zagęszczamy mąką i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy dip. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z chrzanem.
Udka podajemy z kopytkami polanymi sosem mięsnym i dipem.
Smacznego!
Takiego połączenia jeszcze nie miałam okazji posmakowac .OJ z wielką ochotą bym spróbowała
OdpowiedzUsuńwłaśnie robie ciekwe jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńno ja już po jedzeniu przepyszne polecam wszystkim a sos niesamowity ma smak
OdpowiedzUsuń