poniedziałek, 15 października 2012

Pieczone udka kaczki. Kopytka i dip chrzanowo-jabłkowy

Pieczone udka z kaczki doskonale smakują z kopytkami polanymi sosem mięsnym. Jako dodatek proponujemy dip chrzanowo-jabłkowy.

Pieczone udka kaczki

Składniki (2 porcje):

2 udka z kaczki
500 ml bulionu drobiowego
100 ml czerwonego wina
2 rozgniecione ząbki czosnku
łyżeczka mąki
przyprawy: tymianek, czosnek, sól, pieprz
olej do smażenia

dip chrzanowo-jabłkowy:

2 łyżki chrzanu
1/4 jabłka

Wykonanie: 
Udka nacieramy przyprawami. Obsmażamy na złoty kolor. Podlewamy winem i dusimy, aż płyn odparuje. Następnie zalewamy mięso do połowy bulionem, dodajemy czosnek i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godziny i 15 min., od czasu do czasu je obracając. Jeżeli będzie za mało płynu możemy podlać nieco wodą. Jak kaczka będzie już miękka, wstawiamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C. na ok. 7 min. Skórka ma się w tym czasie zrumienić i być chrupiąca. Pozostały po duszeniu mięsa sos zagęszczamy mąką i gotujemy jeszcze przez kilka minut. 

W czasie pieczenia przygotowujemy dip. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z chrzanem. 
Udka podajemy z kopytkami polanymi sosem mięsnym i dipem.
Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Takiego połączenia jeszcze nie miałam okazji posmakowac .OJ z wielką ochotą bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie robie ciekwe jak wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  3. no ja już po jedzeniu przepyszne polecam wszystkim a sos niesamowity ma smak

    OdpowiedzUsuń