Na początku był pomysł na zapiekane papryki faszerowane indykiem i pieczarkami. Pieczarki okazały się jednak tak kuszące, że znalazły się nie tylko w farszu, ale również zostały tym farszem nafaszerowane:)
Składniki (2 porcje):
1 duża zielona papryka
3 duże kapelusze z pieczarek
oliwa z oliwek
Farsz:
200 g siekanego mięsa z indyka (filet)
ogonki z 3 pieczarek
3 małe pieczarki
pół papryki konserwowej (u nas konserwowa smażona bez skórki)
łyżeczka przyprawy do mięs (u nas do grilla)
sól, pieprz
50 ml białego wina
Wykonanie:
Ogonki z pieczarek i małe pieczarki kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, solimy i podsmażamy. Zanim puszczą sok podlewamy winem i smażymy do miękkości i odparowania płynu. Studzimy. Mięso mieszamy z przyprawami. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Mieszamy całość, dodając sól i pieprz. Paprykę przekrawamy na pół wzdłuż, czyścimy i faszerujemy. Skórkę papryki smarujemy oliwą. Faszerujemy również kapelusze. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 40 min. w 200 st. C.
Podajemy z sałatą. Smacznego!
Bardzo lubię faszerowane warzywa, ale musiał być smaczny obiadek:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń