Składniki (2 porcje):
300 g fileta z łososia Z/S
2-3 łyżki sezamu
3 ząbki czosnku
marynata do ryby:
50 ml sosu sojowego
50 ml białego wina
łyżka miodu
pół łyżeczki startego korzenia imbiru
sałatka z ogórków:
1 zielony ogórek
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka octu z białego wina
pół łyżeczki brązowego cukru
sól, pieprz
makaron:
100 g makaronu ryżowego
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Łososia dzielimy na dwie równe części. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Dodajemy rybę i dokładnie obtaczamy w marynacie. Układamy skórą do góry i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (przynajmniej na jedną:).
Makaron gotujemy przez 5 min. (wg. czasu podanego na opakowaniu) razem z rozgniecionym czosnkiem.
Rozgrzewamy patelnię. Łososia kładziemy na talerzu wysypanym sezamem, dociskamy i układamy na patelni skórą do dołu.
Ogórka kroimy w słupki - odkrawamy pestki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy sól i pieprz i smażymy przez 1 min. Dodajemy cukier i smażymy przez kolejną minutę. Dodajemy ocet i sos ostrygowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Teraz czas na przewrócenie łososia na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez 2-3 min. Gotowe:)
Smacznego!
nie wpadłabym na takie połączenie, ale jest bardzo interesujące :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności u was dzisiaj- a ja jestem taka głodna!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam
OdpowiedzUsuńświetnie podany łosoś, cudowny!
OdpowiedzUsuńNo i widzę, że podobnie jak ja, lubisz łososia. To moja ulubiona ryba... Jeśli poszukiwałabyś innych, ciekawych przepisów z wykorzystaniem łososia, proponowałbym Ci zajrzeć na tą stronę internetową: https://mowisalmon.pl/produkty/
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń