Lekkie danie, doskonałe dla osób dbających o linię i lubiących kurczaka:)
Składniki (2 porcje):
250 g polędwiczki z kurczaka
papryka słodka
sól, pieprz
oliwa do smażenia
sos:
pół papryki czerwonej, żółtej i białej
łyżeczka sosu chilli chipotle (lub wędzona papryka w proszku)
200 ml soku wielowarzywnego (lub pomidorowego)
Wykonanie:
Mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy do zamarynowania. Piekarnik rozgrzewamy do 250 st. C. Papryki wkładamy na blachę wyłożoną folią, skórką do góry. Pieczemy je ok. 30 min., dopóki skórka nie zrobi się czarna. Po upieczeniu wkładamy papryki do miseczki i przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby zaparowały (ok. 10 min.) Po tym czasie wyjmujemy je i obieramy ze skóry. Obrane kroimy w paski.
Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni. Wykładamy polędwiczki i podsmażamy na złoty kolor. Zalewamy sokiem, dodajemy sos chilli i paprykę, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 min.
Podajemy z miksem sałat.
Smacznego!
To musi być pyszna potrawa. Pieczona papryka i delikatne polędwiczki:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie bo ja całe życie dbam o linię ( patrz bywa różnie ,przeważnie teoretycznie ) .Danie prezentuje się fantastycznie
OdpowiedzUsuń