Już od dawna mieliśmy ochotę na drobiową roladę. Padło na indyka. Filet z indyka jest bardzo delikatny w smaku. Proponujemy do niego mus z brokuła i pieczarek jako farsz.
Składniki (2 porcje):
300 g fileta z piersi indyka
przyprawa do mięsa
olej
łyżeczka musztardy sarepskiej
farsz:
4 różyczki brokuła
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
przyprawy: granulowany czosnek,
suszona pietruszka,
sól, pieprz ziołowy,
4 łyżki jogurtu greckiego
Wykonanie:
Mięso rozbijamy na płat grubości 5 mm. Przyprawiamy i zalewamy olejem. Marynujemy ok.12 h (oczywiście można skrócić czas marynowania:)) Wyjmujemy z marynaty, rozkładamy płat i smarujemy musztardą. Różyczki brokuła podsmażamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami i posiekanym czosnkiem na rozgrzanej bez tłuszczu patelni. Podlewamy wodą i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Odparowujemy całą wodę. Studzimy i cały farsz, przekładamy do malaksera, dodajemy jogurt i siekamy na miazgę.
Farsz wykładamy na płat i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 st. C.
Podajemy z ziemniakami. Smacznego!
Świetny przepis, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń