piątek, 12 października 2012

Rolada z indyka faszerowana musem z brokuła i pieczarek

Już od dawna mieliśmy ochotę na drobiową roladę. Padło na indyka. Filet z indyka jest bardzo delikatny w smaku. Proponujemy do niego mus z brokuła i pieczarek jako farsz.

Rolada z indyka faszerowana brokułem i pieczarkami

Składniki (2 porcje):
300 g fileta z piersi indyka
przyprawa do mięsa
olej
łyżeczka musztardy sarepskiej

farsz:
4 różyczki brokuła
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
przyprawy: granulowany czosnek, 
suszona pietruszka,
sól, pieprz ziołowy,
4 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie: 
Mięso rozbijamy na płat grubości 5 mm. Przyprawiamy i zalewamy olejem. Marynujemy ok.12 h (oczywiście można skrócić czas marynowania:)) Wyjmujemy z marynaty, rozkładamy płat i smarujemy musztardą. Różyczki brokuła podsmażamy z pokrojonymi w kostkę pieczarkami i posiekanym czosnkiem na rozgrzanej bez tłuszczu patelni. Podlewamy wodą i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Odparowujemy całą wodę. Studzimy i cały farsz, przekładamy do malaksera, dodajemy jogurt i siekamy na miazgę.
Farsz wykładamy na płat i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 st. C.
Podajemy z ziemniakami. Smacznego!
 

1 komentarz: