Jest to nasza pierwsza "kaszowa" zapiekanka. Zachwyciła nas swoim smakiem. Niby zwykła kasza, a taka smaczna:)
Składniki (2 porcje):
150 g kaszy gryczanej
200 ml jogurtu naturalnego
100 g półtłustego twarogu
1 jajko
5 g suszonych grzybów
2 ząbki czosnku rozgniecionego czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta chilli, mielonej gorczycy i suszonej włoszczyzny
sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą żeby zmiękły, kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. Jogurt mieszamy z rozgniecionym serem i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Do powstałego sosu dodajemy ugotowaną kaszę i czosnek. Mieszamy. Powstałą masę wykładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok. 30 min., aż wierzch zacznie się rumienić.
Smacznego!
Bardzo smakowite połączenie smaków. Zapiekanka musiała być przepyszna.
OdpowiedzUsuńlubię zapiekanki, są bardzo wdzięczne, elastyczne, pyszne do tego;)
OdpowiedzUsuń