środa, 28 listopada 2012

Zapiekanka z kaszy gryczanej z twarogiem i grzybami

Jest to nasza pierwsza "kaszowa" zapiekanka. Zachwyciła nas swoim smakiem. Niby zwykła kasza, a taka smaczna:)

zapiakana kasza
Składniki (2 porcje):
150 g kaszy gryczanej
200 ml jogurtu naturalnego
100 g półtłustego twarogu
1 jajko
5 g suszonych grzybów
2 ząbki czosnku rozgniecionego czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta chilli, mielonej gorczycy i suszonej włoszczyzny
sól, pieprz

Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą żeby zmiękły, kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. Jogurt mieszamy z rozgniecionym serem i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pozostałe przyprawy. Do powstałego sosu dodajemy ugotowaną kaszę i czosnek. Mieszamy. Powstałą masę wykładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok. 30 min., aż wierzch zacznie się rumienić. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowite połączenie smaków. Zapiekanka musiała być przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię zapiekanki, są bardzo wdzięczne, elastyczne, pyszne do tego;)

    OdpowiedzUsuń