Leniwe lubi chyba każdy. Są proste w przygotowaniu, mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do potraw. Polecamy Wam spróbować naszą propozycję z sałatką pieczarkową.
Składniki (2 porcje):
100 g mąki pszennej
250 g twarogu
2 żółtka
przyprawy: sól, pieprz biały, mielona gorczyca, majeranek, papryka ostra, lubczyk
sałatka:
100 g pieczarek
2-3 łyżki posiekanych zielonych oliwek
łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól
Wykonanie:
Przygotowujemy sałatkę. Pieczarki myjemy, kroimy w grube plastry. Smażymy przez 5 min. W międzyczasie w misce mieszamy pozostałe składniki sałatki. Usmażone pieczarki łączymy z sosem i solimy sałatkę. Przykrywamy miskę, aby sałatka nie wystygła.
Twaróg przeciskamy przez praskę. Mąkę łączymy z twarogiem i żółtkami. Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy. Wyrabiamy ciasto. Powinno się lekko kleić do dłoni. Na desce wysypanej mąką, z 1/4 porcji ciasta formujemy wałek, lekko ugniatamy i odkrawamy małe kluseczki. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 min. od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z sałatką.
Smacznego!
W takiej wersji leniwych jeszcze nie próbowałam. Ciekawe zestawienie.
OdpowiedzUsuńAle musi być to pyszne!!
OdpowiedzUsuńA pieczarki supr tym bardziej że jestem fanką ich :)