środa, 28 listopada 2012

Leniwe i sałatka z pieczarek na ciepło

Leniwe lubi chyba każdy. Są proste w przygotowaniu, mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do potraw. Polecamy Wam spróbować naszą propozycję z sałatką pieczarkową.

pierogi leniwe

Składniki (2 porcje):

100 g mąki pszennej
250 g twarogu
2 żółtka
przyprawy: sól, pieprz biały, mielona gorczyca, majeranek, papryka ostra, lubczyk

sałatka:

100 g pieczarek
2-3 łyżki posiekanych zielonych oliwek
łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki oliwy z oliwek 
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól

Wykonanie:
Przygotowujemy sałatkę. Pieczarki myjemy, kroimy w grube plastry. Smażymy przez 5 min. W międzyczasie w misce mieszamy pozostałe składniki sałatki. Usmażone pieczarki łączymy z sosem i solimy sałatkę. Przykrywamy miskę, aby sałatka nie wystygła.
Twaróg przeciskamy przez praskę. Mąkę łączymy z twarogiem i żółtkami. Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy. Wyrabiamy ciasto. Powinno się lekko kleić do dłoni. Na desce wysypanej mąką, z 1/4 porcji ciasta formujemy wałek, lekko ugniatamy i odkrawamy małe kluseczki. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 min. od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z sałatką.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. W takiej wersji leniwych jeszcze nie próbowałam. Ciekawe zestawienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale musi być to pyszne!!
    A pieczarki supr tym bardziej że jestem fanką ich :)

    OdpowiedzUsuń