niedziela, 6 listopada 2011

Tacos z kurczakiem i zasmażaną czarną fasolą

Tacos można zaserwować z dowolnym nadzieniem, mięsem, rybą lub warzywami i zawsze jest pysznie!

Tacos z kurczakiem zasmażana czarna fasola
Składniki (2 porcje):
8 kukurydzianych placków tortilla
200 g mięsa z ugotowanego udka kurczaka
2 liście kapusty pekińskiej
pół ogórka
ćwiartka czerwonej papryki
200 g startego zółtego sera
4 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: mielona kolendra, kminek, papryka słodka, papryka ostra, oregano, pieprz, sól
olej do smażenia

zasmażana fasola:
200 g ugotowanej czarnej fasoli
masło
sól
woda lub bulion

Wykonanie:
Rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy. Podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy ok. 5 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i czosnek. Jeżeli sos jest za gęsty, dodajemy wodę. Dusimy ok. 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy zasmażaną fasolę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy fasolę, chwilę podsmażamy i rozgniatamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Gdy fasola będzie za sucha podlewamy wodą lub bulionem i dusimy. Przyprawiamy solą do smaku.
Paprykę, kapustę i ogórek kroimy w małe kawałki. Placki tortilla nadziewamy. Najpierw nakładamy fasolę, potem warzywa i na końcu mięso. Całość posypujemy tartym serem i zapiekamy w temp. 200 stop. C., aż ser się roztopi.  
Smacznego!

Kuchnie Świata... Od kuchni

2 komentarze:

  1. uwielbiam kuchnię meksykańską :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię kuchnię meksykańską a w szczególności chili con carne i Tequilę :)

    OdpowiedzUsuń