Prosta sałatka we włoskim stylu. Najlepiej smakuje na ciepło.
(Przepis dla 2 osób)
200 g polędwicy z tuńczyka
200 g ugotowanej fasoli jaś
100 g mozzarelli
10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy z oliwek
ocet z białego wina
rozmaryn suszony (a najlepiej świeży)
garść pokruszonych pistacji
sól, pieprz
Tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy po 2-3 min. z każdej strony. Rybę kroimy na kawałki wielkości fasoli. Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy rozmaryn i pomidorki przekrojone na pół i podsmażamy ok. 3 min., uważając aby rozmaryn się nie przypalił. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy składniki sałatki: tuńczyka, fasolę i podartą na kawałki mozzarellę. Polewamy oliwą z pomidorkami i rozmarynem. Delikatnie skrapiamy sałatkę octem. Całość posypujemy pokruszonymi pistacjami. Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Viva Italia! jako antipasti.
ale ciekawe smaki :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń