Kurczak jest bardzo aromatyczny i pikantny, a sos aksamitny. Polecamy osobom lubiącym ostre smaki!
4 podudzia z kurczaka
sól, pieprz
0,5 l bulionu drobiowego
100 ml mleczka kokosowego
przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, papryka słodka, cynamon, kminek, liść laurowy mielony
3 łyżeczki (lub więcej) pasty z chilli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Kurczaka obieramy ze skóry. Nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej i podsmażamy przyprawy oraz pastę chilli. (Ilość dodanej pasty zależy od smaku jaki chcemy uzyskać. Trzy łyżeczki pasty nadają potrawie dość pikantny smak, a większa ilość wręcz palący). Dodajemy kurczaka i smażymy, aż się zrumieni. Zalewamy bulionem i dusimy 30 min. na małym ogniu pod przykryciem. Dodajemy mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Dusimy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Podajemy z białym ryżem - najlepiej basmati.
Smacznego!
bardzo fajna propozycja,,,podoba mi sie
OdpowiedzUsuńAż ślinotoku dostałam ;)
OdpowiedzUsuńJak pikantny to biorę w ciemno :) Musi smakować cudownie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarze:)
OdpowiedzUsuń