Zupa jest niezwykle pożywna i rozgrzewająca. Dzięki mięsnym pulpecikom zastępuje cały posiłek.
(Przepis dla 4 osób)
500 g ugotowanej czarnej fasoli
ćwiartki papryk: czerwonej. żółtej i zielonej
pół dużej marchewki
pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
przyprawy: mielony kminek, chilli, słodka papryka, mielona kolendra, oregano
1 l bulionu wołowego
puszka pomidorów
posiekana dymka do przybrania (lub kolendra, natka pietruszki według uznania)
olej do smażenia
150 g mięsa mielonego
przyprawy: pieprz, sól, kminek, chilli
jajko, 2 łyżki bułki tartej
Paprykę i marchew kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę w cienkie plasterki. Warzywa podsmażamy na oleju z dodatkiem przypraw ok. 5 min. Dodajemy pomidory i bulion. Zagotowujemy. Gotujemy 15 min., dodajemy fasolę i gotujemy ok. 5 min. Połowę zupy odlewamy i miksujemy. Zmiksowaną zupę dodajemy do reszty, mieszamy całość. Przyprawiamy dodanymi wcześniej przyprawami według uznania. Przygotowujemy kuleczki z mięsa. Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w wodzie ok. 7 min. Wyjmujemy z wody i dodajemy do zupy. Zupa jest gotowa. Na talerzu posypujemy ją dymką lub innym wybranym przybraniem. Smacznego!
Zupę dodajemy do akcji Zupa jak malowana.
Rzadko gotuję zupy, ale coś tak pożywnego co zastępuje oba dania...chyba mi się bardzo podoba ;-)
OdpowiedzUsuńJa za zupami przepadam, czesto stanowia dla mnie caly posilek, wiec chce, by byly pozywne. Ta spelnia wszystkie warunki, by wpisac sie na liste moich ulubionych!
OdpowiedzUsuńZapraszam po wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuńhttp://zielonykoperek.blox.pl/2011/11/Pierwsze-mile-wyroznienie.html
Dziękujemy bardzo!
OdpowiedzUsuń