Przepis na ciasto pochodzi od naszej Babci. Farsz to nasza inwencja :)
Składniki (4 porcje):
2,5 kg ziemniaków
Farsz:
200 g piersi z kurczaka
przyprawy do kurczaka: słodka papryka, sól, pieprz
przyprawy do kurczaka: słodka papryka, sól, pieprz
100 g mozzarelli
5 marynowanych pieczarek
5 kaparów
8 czarnych oliwek
8 czarnych oliwek
2 suszone pomidory w zalewie
łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
parmezan
Wykonanie:
Wykonanie:
Dwa duże ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Resztę ziemniaków obieramy i ścieramy na miazgę (tak jak na placki). Na czystą ściereczkę lub gazę, wykładamy po kilka łyżek utartych ziemniaków i odcedzamy do miski. Suchą masę dodajemy do ugotowanych i przetartych ziemniaków. Ciecz pozostałą po odcedzeniu tarcizny z ziemniaków, pozostawiamy na 15 min. aby skrobia oddzieliła się od wody. W między czasie, grillujemy natartą przyprawami pierś z kurczaka. Wszystkie składniki farszu drobno siekamy i doprawiamy. Z miski z wodą i skrobią, delikatnie odlewamy wodę. Pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ciasta. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Z ciasta formujemy placuszki, na które nakładamy farsz. Uformowane kartacze wrzucamy na osolony wrzątek, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!
Smacznego!
Jeszcze nigdy tego nie jadłem - najwyższy czas to zmienić ;) Dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię,choć rzecz zapewne straszna do ktorej sie teraz przyznam...nie wiedziałam,że kartacze to kartacze :D A te dodatki,pycha! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy farsz, jestem bardzo ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńPodobaja mi sie zdecydowanie bardziej niz tradycyjna wersja!
OdpowiedzUsuńkartacze na mazurach to najlepsza potrawa i dziwi mnie , że w niektórych rejonach nie znają tej przepysznej potrawy. Wasz farsz brzmi znakomicie i przesmacznie. Warto wspomnieć dla tych,którzy nie znają kartaczy, iż oryginalny przepis na farsz to po prostu mięso mielone:) Pozdrowionka Ula
OdpowiedzUsuńA NO I NAJWAZNIEJSZE PRAWDZIWE KARTACZE ROBI SIE 100% Z SUROWYCH ZIEMNIAKOW. WYCISKA SIE STARANNIE WODE PRZEZ GAZE-SCIERKE I DODAJE SKROBIE. TO NIE JEST łATWE ALE JAKŻE SMAKUJE uLA
OdpowiedzUsuńUla,
Usuńdziękujemy za komentarze. nie wiemy jak robi się prawdziwe kartacze, ale wszystkie przepisy jakie czytaliśmy podają wersję z surowymi i ugotowanymi ziemniakami.