sobota, 28 stycznia 2012

Ryżowe kuleczki mięsne z sosem pieczarkowym

Lekkie kuleczki z sosem pieczarkowym nie potrzebują dodatków, bo już są z ryżem:) 

Składniki (2 porcje):
150 g mięsa mielonego
30 g ryżu długoziarnistego
1 mała marchewka 
2 łyżki koperku
przyprawy: papryka słodka, sól, rozmaryn, mielony liść laurowy, bazylia, gałka muszkatołowa
1 jajko
3 łyżki bułki tartej

sos:
4 duże pieczarki
bulion drobiowy
mąka
pieprz kolorowy
olej do smażenia

Wykonanie: 
Ryż gotujemy do miękkości. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, marchewką startą na tarce, posiekanym koperkiem, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Formujemy kuleczki i gotujemy w wodzie ok. 10 min. Przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy na plasterki. Przysmażamy na oleju i podlewamy bulionem. Dusimy kilka minut, zagęszczamy mąką, przyprawiamy pieprzem. Ugotowane pulpeciki polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wyglądają bardzo smacznie, często robię takie tylko z sosem pomidorowym. Musze wypróbować pieczarkowy :)

    OdpowiedzUsuń