piątek, 20 stycznia 2012

Zupa marchewkowa z kalarepką i imbirem

Gęsta i sycąca zupa o wspaniałym, pomarańczowym kolorze. Kawałeczek imbiru zupełnie zmienia smak marchewki i sprawia, że zupa rozgrzewa nas w zimowe dni.

Zupa marchewkowa
Składniki (4 porcje): 
3 duże marchewki
kawałek imbiru o dł. 2 cm
litr bulionu drobiowego 
pół kalarepki
łyżeczka kurkumy i kminu rzymskiego
olej do smażenia

Wykonanie: 
W garnku rozgrzewamy olej. Marchewkę i imbir obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i smażymy, aż marchewka się zrumieni. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (ok.15-20 min). Miksujemy zupę, dodajemy kurkumę i kmin. Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Nie musimy jej gotować w zupie, surowa również jest pyszna:)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz