niedziela, 12 maja 2013

Szparagi w naleśnikach

Sezon na szparagi rozpoczęty! :) Proponujemy Wam szparagi zawinięte w delikatne naleśniki i lekko podpieczone. Polecamy! :)

Szparagi w naleśnikach

Składniki (2 porcje):
16 szparagów (po 8 białych i zielonych)
4 naleśniki
50 g tartego sera cheddar
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
sos:
1 ugotowane na twardo jajko
szczypta posiekanego szczypiorku
pół łyżeczki łagodnej musztardy 
6 łyżek śmietany 12%
sól
biały pieprz

Wykonanie:
Szparagi chwytamy jedną ręką za grubszy koniec i drugą tak mniej więcej w połowie. Sam się przełamie tam gdzie jest dobry :) Białe obieramy ze skórki, a zielone zostawiamy takie jakie są. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekany czosnek oraz szparagi i smażymy przez ok. 2 min. Podlewamy minimalna ilością wody, przykrywamy i dusimy przez kolejne 2 min. Podduszone szparagi z czosnkiem wykładamy na naleśnik (po 2 białe i 2 zielone), posypujemy odrobiną sera i zawijamy w rulonik. Wszystkie ruloniki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Zapiekamy ok. 5-6 min. 
W tym czasie przygotowujemy sos. Jajko kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. 
Naleśniki podajemy z sosem. Smacznego!

Ps. Smakują wybornie ;) i biorą udział w akcji.

5 komentarzy:

  1. Obłędne :) Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny duet : szparagi i cieniutki naleśnik. Super:)

    OdpowiedzUsuń