środa, 1 sierpnia 2012

Penne z kurkami i serem

Sezon kurkowy w pełni, więc dołączamy nasz przepis. Kurki najbardziej smakują nam z makaronem.

Składniki (2 porcje):
150 g makaronu penne
200 g świeżych kurek
po łyżce masła i oliwy
2 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany 12%
100 g sera z niebieską pleśnią
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały pieprz i sól do smaku

Wykonanie: 
Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy kurki. Większe grzyby możemy przekroić na pół. Smażymy na średnim ogniu, aż woda z grzybów w większości odparuje. Podlewamy winem i ponownie czekamy, aż płyn odparuje. W międzyczasie zaczynamy gotować makaron. Jak wino jest już odparowane, dodajemy śmietanę i podduszamy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszony ser. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Ser jest słony więc z soli niektórzy mogą zrezygnować ;) Całość energicznie mieszamy tak, żeby ser połączył się z sosem. Wrzucamy makaron i łączymy ze składnikami. Danie podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ach te kurki, jakby było można kilogramami jeść :)Fajny pomysł, zanotowane!

    OdpowiedzUsuń