sobota, 4 lutego 2012

Zapiekanka makaronowa z mięsem i serem

Nasza ulubiona zapiekanka. Można ją przygotować z dowolnego makaronu i mięsa, dodać ulubione warzywa i ser i gotowe!

Składniki (2 porcje):
130 g makaronu świderki
100 g mięsa mielonego
70 g koncentratu pomidorowego 
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano, pieprz, sól
garść marynowanej smażonej papryki
1 kulka sera mozzarella
garść potartego parmezanu

Wykonanie: 
Makaron gotujemy al dente. Mięso smażymy z dodatkiem posiekanego czosnku i przypraw. Dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy wodą z gotowania makaronu. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Mieszamy sos mięsny z makaronem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy mozzarellę pokrojoną w paski i potarty parmezan. Zapiekamy w temp. 200 stop. C. ok. 10 min., aż ser się zrumieni. 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię makaron z sosem mięsno-pomidorowym, ale w wersji zapiekankowej jeszcze nie próbowałam tej kombinacji! Zapowiada się smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ser mozzarella, parmezan, pomidory to są właśnie moje smaki. Pycha :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, pysznie :) Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie ta zapiekanka, często robię takie dania, muszę Twoją teraz spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń