sobota, 18 lutego 2012

Pasta alla puttanesca

Klasyczne danie kuchni włoskiej, które bardzo lubimy. 


Składniki (2 porcje):
130 g makaronu bucatini
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżeczka kaparów
10 oliwek zielonych
3 pomidory suszone z zalewy
mała puszka filetów anchovies 
puszka pomidorów
szczypta oregano, pieprzu, chilli
potarty parmezan

Wykonanie: 
Makaron gotujemy al dente. Czosnek, kapary, oliwki i pomidory suszone drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę. Podsmażamy, dodajemy anchovies i smażymy, aż rybki się rozpadną i połączą z pozostałymi składnikami. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy i dusimy ok. 20 min., aż sos się zredukuje.
Kiedy sos jest gotowy dodajemy do niego ugotowany makaron i mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz