sobota, 25 lutego 2012

Ryba w czerwonej marynacie

Ryba dzięki marynacie nabrała niesamowitego aromatu i smaku. 


Składniki (2 porcje):
300 g dorsza (lub innej ryby o zwartym mięsie)
marynata: sok z jednej cytryny, przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, czosnek, kminek mielony, estragon, sól, pieprz kolorowy
mąka pszenna
olej
bulion warzywny

Wykonanie: 
Rybę naciekamy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Rozgrzewamy patelnię. Zamarynowaną rybę obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, w razie potrzeby (gdy ryba jest gruba i nie chce się szybko usmażyć) podlewamy bulionem i chwilę dusimy. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. 
Smacznego!

Na podstawie przepisu z książki The African and Middle Eastern Cookbook. J. Bacon, J. Fleetwood.

2 komentarze: