Są fantastyczne! Naprawdę polecamy :)
Składniki (2 porcje):
200 g filetów z ryby (np. morszczuk)
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka sosu worcestershire
1 jajko
bułka tarta
łyżeczka posiekanego zielonego marynowanego pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka sosu worcestershire
sól, pieprz
2 bułki do hamburgerów
2 plastry żółtego sera
sos tatarski:
łyżka majonezu
50 g jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy sarepskiej
łyżeczka musztardy sarepskiej
pół łyżeczki soku z cytryny
ogórek konserwowy
kilka kaparów
kilka pieczarek marynowanych
dwa ząbki czosnku
sól, pieprz biały
Wykonanie:
Rybę siekamy w malakserze. Dodajemy jajko, 4 łyżki bułki tartej, marynowany pieprz, natkę oraz sos worcestershire i przyprawy. Całość wyrabiamy na dosyć zwartą masę.
Przygotowujemy sos. Ogórek, kapary, pieczarki i czosnek siekamy bardzo drobno. Majonez łączymy z jogurtem, musztardą i sokiem z cytryny, dodajemy do posiekanych składników. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy burgery, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złocisty kolor. Podczas smażenia burgerów, opiekamy połówki bułek do hamburgerów.
Na połówce bułki układamy plaster sera, burger rybny, sos i przykrywamy drugą połówką.
Smacznego!
Smacznego!
fajny pomysł na nieco inne burgery, rybnych jeszcze nie jadłam :) strefa pasji
OdpowiedzUsuń