sobota, 18 lutego 2012

Rybne burgery

Są fantastyczne! Naprawdę polecamy :)




Składniki (2 porcje):
200 g filetów z ryby (np. morszczuk)
1 jajko
bułka tarta
łyżeczka posiekanego zielonego marynowanego pieprzu 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka sosu worcestershire
sól, pieprz
2 bułki do hamburgerów
2 plastry żółtego sera

sos tatarski:
łyżka majonezu
50 g jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy sarepskiej
pół łyżeczki soku z cytryny
ogórek konserwowy
kilka kaparów
kilka pieczarek marynowanych
dwa ząbki czosnku
sól, pieprz biały 

Wykonanie: 
Rybę siekamy w malakserze. Dodajemy jajko, 4 łyżki bułki tartej, marynowany pieprz, natkę oraz sos worcestershire i przyprawy. Całość wyrabiamy na dosyć zwartą masę. 
Przygotowujemy sos. Ogórek, kapary, pieczarki i czosnek siekamy bardzo drobno. Majonez łączymy z jogurtem, musztardą i sokiem z cytryny, dodajemy do posiekanych składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy burgery, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złocisty kolor. Podczas smażenia burgerów, opiekamy połówki bułek do hamburgerów. 
Na połówce bułki układamy plaster sera, burger rybny, sos i przykrywamy drugą połówką. 
Smacznego!

1 komentarz: