poniedziałek, 20 lutego 2012

Pieczona szynka i czerwone risotto z kapustą

Pieczona szynka i risotto to pyszne połączenie.



Składniki (4 porcje):
800 g szynki wieprzowej
marynata:
5 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku granulowanego
sól, pieprz kolorowy i czarny

risotto:
80 g ryżu arborio
200 g poszatkowanej białej kapusty
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżeczki masła
1l buliony warzywnego
oregano, bazylia, pieprz biały
50 ml czerwonego wina
garść suszonej żurawiny
olej rzepakowy

Wykonanie:
Szynkę nacieramy marynatą i marynujemy 24 h- 48 h. Piekarnik nastawiamy na 220 stop. C. i pieczemy szynkę w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia 20 min. Następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy w temp. 170 stop. C. 50 min. W tym czasie przygotowujemy risotto.
Rozgrzewamy olej na wysokiej patelni, dodajemy łyżeczkę masła i czosnek. Wrzucamy ryż i kapustę, chwilę smażymy. Podlewamy winem, odparowujemy alkohol i zalewamy wszystko bulionem (niewielką ilością, tak żeby przykryć ryż). Dodajemy po szczypcie przypraw. Mieszamy i czekamy, aż bulion trochę odparuje. Potem dolewamy bulionu i czynność powtarzamy, aż ryż i kapusta będą prawie miękkie (ryż powinien być al dente, a kapusta miękka, ale lekko chrupka). Pod koniec duszenia dodajemy żurawinę. Kiedy risotto jest gotowe dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy dokładnie całość. 
Kiedy szynka się upiecze, wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie kroimy w plastry grubości 1 cm.
Risotto wykładamy na talerze, na wierzchu układamy szynkę i polewamy sosem z pieczenia. 
Smacznego!

2 komentarze: