Zwykłe bułeczki pszenne zmieniają swoje oblicze po dodaniu do nich przypraw. Z czosnkiem i oregano są niezwykle aromatyczne- a w środku mają ser:)
Składniki (9 bułeczek):
400 g mąki pszennej typ 450
20 g drożdży
200 ml wody
50 g żółtego sera
2 łyżki oregano
łyżka czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
szczypta cukru
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy 100 ml wody oraz zaczyn z drożdży. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, następnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z nich rozgniatamy na placuszek o grubości ok. 1 cm. Na każdym placku układamy plastry żółtego sera, zwijamy w rulonik i formujemy bułeczkę. Uformowane bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 35 st. C. na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyjmujemy, rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. i pieczemy przez ok. 20-25 min, aż bułeczki zaczną się rumienić. Niestety trzeba poczekać, aż ostygną :)
Smacznego!
świetny pomysł, będę musiała takie zrobić
OdpowiedzUsuńZ serem w środku muszą byc pyszne
OdpowiedzUsuń