Szczerze polecamy Wam wypróbować placki ziemniaczane smażone bez tłuszczu. Wystarczy dodać łyżkę oliwy do ciasta. Będą pyszne i na pewno nie będą ciążyły na żołądku ;)
Składniki (2 porcje):
800 g ziemniaków
200 g sznycli z indyka
łyżka oliwy z oliwek
1 jajko
50 g sera cheddar
przyprawy do ziemniaków: sól, pieprz, mielona gorczyca, majeranek, ostra papryka, czosnek, lubczyk
przyprawy do mięsa: pieprz ziołowy, papryka słodka, kolendra, majeranek, cząber, lubczyk, czarnuszka, sól, kminek
Wykonanie:
Indyka nacieramy przyprawami i smażymy bez tłuszczu z obu stron po 2-3 min. z każdej. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na deskę. Ziemniaki ścieramy na miazgę. Odsączamy nadmiar wody. Dodajemy jajko, oliwę, przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną suchą patelnię wykładamy połowę masy. Smażymy ok. 5-6 min. Przewracamy i smażymy przez kolejne 5-6 min. Placek powinien być zrumieniony. Zdejmujemy go z patelni i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smażymy drugi placek.
Indyka kroimy w paski. Układamy na plackach. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 8-10 min, aż ser się roztopi i zacznie rumienić. Podajemy z sosem czosnkowym.
Smacznego!
brzmi świetnie, w weekend wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńBardzo lubię placki ziemniaczane, muszę koniecznie wypróbować Wasz sposób smażenia:)
OdpowiedzUsuńLubię takie 'odchudzone' dania! :)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane z serem? Już lubię ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńLubię ,lubię ,bardzo lubię !
OdpowiedzUsuń