Pieczone sajgonki są równie chrupiące jak te smażone, ale nie są tak tłuste i kaloryczne. Poza tym nie ma sajgonu w kuchni - kto robił wie, co mamy na myśli;)
Składniki (2 porcje):
12 płatów papieru ryżowego
200 g mielonej cielęciny
pół marchewki
100 g makaronu ryżowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
szczypta pieprzu
łyżka oleju arachidowego
Wykonanie:
Mięso przesmażamy na oleju z przetartym czosnkiem, dodajemy pokrojoną w cienkie słupki marchewkę i całość smażymy przez 2 min. Dodajemy sos sojowy oraz pieprz i smażymy jeszcze przez 2 min. Zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie przygotowujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu i dodajemy go do mięsa. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Każdy płat papieru moczymy kilka sekund w letniej wodzie (najłatwiej wylać odrobinę na płaski talerz) i układamy na drewnianej desce. Układamy po 2 łyżki farszu i zawijamy sajgonki. Zwinięte sajgonki układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 min. Obracamy sajgonki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 min.
Smacznego!
Nie robiłam, a nawet nie jadłam jeszcze nigdy sajgonek. Muszę w końcu je spróbować...
OdpowiedzUsuńsajgonki są pyszne,ale zawsze jadłam smażone,fakt sajgon jest niezły ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sajgonki. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, aby upiec sajgonki - muszę koniecznie go wypróbować.
OdpowiedzUsuńWiadomo skąd nazwa sajgonki - od sajgonu jaki panuje w kuchni podczas ich robienia i od pryskającego oleju we wszystkie możliwe odległości i kierunki. Pieczenie jest chyba najlepszą alternatywą. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMoje sajgonki ostatnio zupełnie mi nie wyszły! Rozleciały się w gorącym oleju i nie było nawet co zbierać :( robiłam z krewetkami, może były zbyt wilgotne? Wasze wyglądają smakowicie ;) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńProponujemy Ci spróbować je zapiec, a nie smażyć i faktycznie farsz nie może być zbyt wilgotny.
UsuńKochane powiedźcie mi proszę jaki to ma być papier ryżowy? Jest ważna jego grubość? Nie znam się,a chciałabym zrobić sajgonki. Znalazłam w internecie w sklepie papier ale nie wiem czy dobry. Doradźcie mi proszę.
OdpowiedzUsuńpapier ryżowy