niedziela, 30 września 2012

Risotto z kaszy z kurkami i tymiankiem

Risotto z kaszy jest ciekawą odmianą klasycznego risotto. Użyliśmy różnych kasz, co wzbogaciło smak potrawy.

risotto z kaszy kurki




Składniki (2 porcje):
po 2 łyżki kasz: jaglanej, pęczak, jęczmiennej, kukurydzianej
200 g świeżych kurek
litr bulionu drobiowego
100 ml białego wina
łyżka masła
ząbek czosnku
łyżeczka tymianku
20 g startego twardego sera
łyżka oliwy z oliwek
sol, biały pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę i masło (cienki plasterek), dodajemy posiekany czosnek, kasze, mieszamy i smażymy chwilę, uważając aby nie przypalić czosnku. Podlewamy winem, mieszamy, czekając aż alkohol wyparuje i zalewamy chochlą bulionu (lub większą ilością w razie potrzeby).  Mieszamy cały czas odparowując płyn, dolewając od czasu do czasu chochlę bulionu. 
W międzyczasie na rozgrzanej oliwie na patelni podsmażamy kurki z dodatkiem tymianku, soli i białego pieprzu ok. 5- 7 min.
Risotto przygotowujemy ok. 20 min. (do miękkości kasz). Pięć minut przed  zakończeniem przygotowywania risotto dodajemy kurki i mieszamy ok. 5 min. Następnie dodajemy łyżkę masła i posypujemy serem. Mieszamy i podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!

Potrawa inspirowana przepisem  Krupnikowy mix z kurkami z bloga My Light Food.

2 komentarze:

  1. Nie wiem czy odważyłabym się połączyć ze sobą w jednym daniu tak różne kasze. Wam się udało. Ciekawe danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, połączenie kurek z różnymi kaszami jest jest niezwykle smakowite:)

    OdpowiedzUsuń