Przepis jest naprawdę prosty i wart polecenia. Koniecznie musicie spróbować!
Składniki (2 porcje):
300 g sznycli z fileta z indyka
1 dojrzałe mango
200 ml passaty pomidorowej
300 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnki
pół łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru
łyżeczka suszonego estragonu
70 g kaszy jaglanej
łyżeczka masła
łyżeczka startego twardego sera
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso kroimy w średnią kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 5 min. W tym czasie obieramy mango i miksujemy razem z sosem pomidorowym, czosnkiem, imbirem i bulionem. Sos dolewamy do mięsa, dodajemy estragon i dusimy pod przykryciem przez 15 min. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Gdy kasza jest już ugotowana, oddcedzamy ją i dodajemy masło oraz ser. Dokładnie mieszamy i połowę układamy w formie wałka na folii spożywczej. Zwijamy ją w "cukierka" i odstawiamy na chwilę żeby stężała. Podobnie robimy z pozostałą kaszą. Po 2-3 minutach powinna być gotowa. Odwijamy ją z folii i kroimy w plastry. Podajemy z indykiem polanym sosem. Świetnie smakuje z rukolą z lekkim winegretem.
Smacznego!
Na podstawie przepisu z książki Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska. Kolekcja Rzeczpospolitej.
Uwielbiam takie połączenia drobiu z owocami, a ta potrawa musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis.Wygląda super !!!
OdpowiedzUsuńTen sos z mango jest obłędnie pyszny:)
OdpowiedzUsuńTeraz to jest mój kluczowy dodatek do mięs (do tej pory dodawałam żurawinki):)
bardzo lubię takie potrawy, na pewno było pyszne!
OdpowiedzUsuń