Koszyczki mogą być małą przekąską, obiadem lub kolacją. Na ciepło lub na zimno.
Polecamy z sosem czosnkowym.
Składniki (4 porcje):
opakowanie ciasta francuskiego
300 g mielonego mięsa wieprzowego
100 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kminek, oregano
jajko
potarta mozzarella
sos:
200 g jogurtu naturalnego
posiekany ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól
Wykonanie:
Ciasto kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Przygotowujemy farsz. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy mięso oraz przyprawy. Smażymy chwilę i dodajemy koncentrat oraz ketchup. Przygotowany farsz wykładamy na środek każdego kwadratu. Zawijamy boki ciasta i smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Posypujemy serem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stop. C. Koszyczki układamy na blaszce na papierze pergaminowym. Pieczemy ok. 15 minut, aż się zrumienią. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy składniki sosu i schładzamy go w lodówce ok. 30 min.
Koszyczki podajemy z sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz