środa, 12 października 2011

Burak w towarzystwie kurczaka i chrzanu

Inspiracją do tego przepisu była ćwikła. Okazuje się, że dobrze jej jest z kurczakiem i fetą :)

kurczak chrzan burak

Składniki (1 porcja):
pierś z kurczaka
mały burak
30 g fety
łyżka chrzanu tartego
sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie:
Buraka gotujemy w skórce do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w paski. Pierś z kurczaka rozbijamy przez folię na grubość około pół centymetra. Lekko solimy i pieprzymy z obu stron. Wewnętrzną stronę nacieramy dokładnie chrzanem. Układamy paski buraka oraz fetę pokrojoną w kostkę. Zawijamy w roladkę. Następnie układamy roladkę na dużym kawałku foli spożywczej. Całość zawijamy w szczelny "cukierek". Gotujemy na parze ok. 13-15 min. Wyciągamy z folii, dekorujemy zielonym pieprzem oraz słodką papryką. Roladki są naprawdę pyszne. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. a wiesz, że ciekawy ten Twój pomysł, skoro jem pieczeń mięsną z ćwikłą i chrzanem i bardzo mi smakuje, to czemu nie zrobić kurzego cyca z ćwikłą...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, nigdy nie nadziewałem niczego burakami

    OdpowiedzUsuń