Mięsne kotleciki najchętniej grillujemy. Są wtedy mniej tłuste i smaczniejsze:)
(Przepis dla 2 osób)
300 g mielonej wieprzowiny
50 g fety pokrojonej w drobną kostkę
duża garść posiekanej natki pietruszki
2 ząbki posiekanego czosnku
przyprawy: rozmaryn, oregano, papryka słodka, pieprz, sól
jajko
3 łyżki bułki tartej
sos:
garść mięty
garść natki pietruszki
2 łyżki oliwy
sok z połówki cytryny
szczypta soli
Mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek, fetę i pietruszkę. Mieszamy delikatnie, aby feta się nie rozpadła. Formujemy zgrabne kotleciki, smarujemy je oliwą i kładziemy na grilla. Grillujemy z każdej strony, aż się zrumienią. W międzyczasie przygotowujemy sos. Składniki sosu rozcieramy w moździerzu na gładką masę.
Kiełbaski podajemy z sosem i surówką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz