wtorek, 11 października 2011

Chiński kurczak orzechowy

Uwielbiamy chińskie dania, a szczególnie te z kurczakiem w roli głównej!

kurczak orzechy ziemne
Składniki (2 porcje):
250 g piersi z kurczaka
garść orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka startego świeżego imbiru
łyżeczka sosu sojowego
4 łyżki białego wina
olej arachidowy do smażenia
łyżeczka mąki, łyżeczka masła
pół paczki chińskiego makaronu pszennego

Wykonanie:
Rozgrzewamy olej arachidowy w woku. Wrzucamy posiekany czosnek, imbir i paprykę ostrą. Chwilę smażymy, dodajemy kurczaka i orzechy. Podsmażamy, wlewamy sos sojowy i wino. Dusimy kilka minut. Rozrabiamy łyżeczkę mąki z łyżeczką masła. Zagęszczamy sos. Podajemy z makaronem, wcześniej przygotowanym:)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz