Uwielbiamy chińskie dania, a szczególnie te z kurczakiem w roli głównej!
250 g piersi z kurczaka
garść orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka startego świeżego imbiru
łyżeczka sosu sojowego
4 łyżki białego wina
olej arachidowy do smażenia
łyżeczka mąki, łyżeczka masła
pół paczki chińskiego makaronu pszennego
Wykonanie:
Rozgrzewamy olej arachidowy w woku. Wrzucamy posiekany czosnek, imbir i paprykę ostrą. Chwilę smażymy, dodajemy kurczaka i orzechy. Podsmażamy, wlewamy sos sojowy i wino. Dusimy kilka minut. Rozrabiamy łyżeczkę mąki z łyżeczką masła. Zagęszczamy sos. Podajemy z makaronem, wcześniej przygotowanym:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz